Geen directe steun van overheid aan Alitalia

Tim (eSSe)
Icoon Buitenlands nieuwsAlitalia, de zwaar in nood geraakte vliegtuigmaatschappij, kan geen aanspraak meer maken op directe steun van de Staat. Het is voor de Italiaanse overheid wel mogelijk om een overbruggingskrediet te verlenen aan de vliegmaatschappij, maar deze moet Alitalia dan binnen een jaar aflossen. Dit meldde een woordvoerder van Europees commissaris De Palacia, de commissaris van Transport.

De Italiaanse overheid zou Alitalia wel kunnen helpen door de kosten van bijvoorbeeld veiligheid en verkeersleiding tijdelijk te betalen. Ook hier zou de Europese Commissie zich nog moeten over uitspreken. Alitalia kan geen directe staatssteun meer ontvangen, omdat het in 1997 ook al een flinke som geld heeft gekregen van Italiaanse overheid.

De Europese commissaris van Transport verwacht deze week nog van de overheid van Italië informatie te ontvangen over eerdere staatssteun aan Alitalia. Diverse vliegmaatschappijen hebben klachten ingediend van vermeende steun van de Staat aan de Italiaanse vliegmaatschappij.

Als Alitalia failliet zou gaan dan zouden de landingsrechten in principe vrijkomen voor de concurrentie. Volgens de regels van Europa zou een coördinator op een luchthaven de rechten vervolgens eerlijk moeten verdelen over de concurrentie. "Wij zullen erop toezien dat ook dat op een geoorloofde manier gebeurt," aldus de woordvoerder.