Bush spreekt met Arabische media

Jorrit (Flem)
George Bush zal enkele interviews aan Arabische media gaan geven. Hiermee tracht hij de schade aan het Amerikaanse imago te beperken.

Deze schade is ontstaan na de bekendwording van mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen en de schijnbaar onvoorwaardelijke steun die Bush geeft aan de Israëlische premier Sharon. De Amerikaanse president zal eerst een interview geven aan een Egyptisch dagblad, later verschijnt hij op verschillende Arabische televisiezenders.

VS - George Bush Jr.
George W. Bush

Minister Rumsfeld van Defensie zei vandaag dat zijn departement "met alle daarvoor beschikbare middelen" zal optreden tegen militairen die zich in Irak schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van gevangenen. "Dergelijk on-Amerikaans gedrag wordt niet getolereerd", aldus de minister. Hij beloofde dat de daders streng zullen worden gestraft.

Bush heeft ook een brief ontvangen waarin door enkele tientallen voormalige Amerikaanse diplomaten forse kritiek wordt geuit op zijn Midden-Oostenbeleid. Zijn onvoorwaardelijke steun aan Sharon zou de Verenigde Staten "geloofwaardigheid, prestige en bondgenoten" kosten. De brief is opgesteld door Andrew Killgore, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Qatar.

De ex-diplomaten menen dat Sharon en Bush het internationale recht aan hun laars lappen en voorbij gaan aan verscheidene VN-resoluties waarin de bezetting van de Westoever én de joodse nederzettingen illegaal verklaard zijn.