Ontvoerders Erkel: 'Jij bent een spion'

Gertjan (Kozzmic)
De groep ontvoerders waardoor Arjan Erkel anderhalf jaar vastgehouden werd was ervan overtuigd dat de Nederlander een spion was. Een hele goede spion, want volgens de moslimstrijders was 'de Nederlandse geheime dienst de beste ter wereld'. Dat meldt Arjan Erkel in een interview dat aanstaande zaterdag in NRC Handelsblad wordt gepubliceerd.

Uiteindelijk had ook Erkel door dat tegenspreken geen zin had. De ontvoerders waren niet van het tegendeel te overtuigen. Zo kreeg hij de 'Militaire Parade' te lezen, een vakblad dat Russisch wapentuig aanprijst. "Ze zeiden: 'Jij als spion kent al dat spul toch wel?' Dan zei ik: 'Natuurlijk, maar de spionnenschool is al zolang geleden, herhaling is de moeder der kennis'."

Erkel vertelt in het interview dat hij na verloop van tijd een redelijk goede band had met zijn ontvoerders. Toen één een vuurwapen liet liggen twijfelde hij wat te doen. "Ik dacht: is dit een test? Zitten er kogels in? Ben ik in staat vier man dood te schieten? Wil ik dat eigenlijk? Enfin, ik heb ze dat pistool teruggegeven in de hoop dat ze meer vertrouwen in me kregen." Erkel werd bij de ontvoering zelf mishandeld, maar daarna niet meer. De kamer waarin hij verbleef zat vol pissebedden, muizen en termieten. "Ik heb daar complete moordpartijen aangericht," verhaalt de arts.

Over de ontvoering en de vrijlating blijven vragen bestaan. Erkel wist dat hij ten tijde van de ontvoering gevolgd werd door agenten van de Russische geheime dienst, de FSB. Zijn ontvoerders wisten dat ook, desondanks werd hij toch als doel uitgekozen, alsof de FSB had ingestemd met de ontvoering. De vrijlating was plotseling. Aan Erkel werd verteld dat hij 'aan een andere groep' zou worden overgedragen. Nadat hij geblinddoekt in een kofferbak van een auto was vervoerd werd hij door iemand een gebouw binnengeleid en moest hij een aantal trappen op. Toen daar de blinddoek afging bleek hij op het hoofdkantoor van de FSB in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala te zijn. De ontvoerders waren nergens te bekennen. De veteranen van de KGB, ingehuurd door Artsen zonder Grenzen en bij de onderhandelingen over de vrijlating betrokken, kwamen vervolgens pas anderhalf uur later binnenlopen.


Arjan Erkel na zijn vrijlating en voor zijn ontvoering
Arjan Erkel direct na zijn vrijlating en voor zijn ontvoering