Zwavel beschermt mogelijk leven op Venus

Gerson (FatalException)
Microscopisch leven op de planeet Venus is mogelijk dankzij de beschermende werking tegen ultraviolette straling van molecuulringen van zwavel. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Texas.

Venus was mogelijk ooit een warme natte plaats, een broeiplaats voor leven. Op een gegeven moment droogde de planeet uit door het broeikaseffect en verhitte het oppervlak tot meer dan 480 graden Celcius.

Sommige wetenschappers denken dat de klimaatsverandering langzaam genoeg was voor leven om zich aan te passen. Heden ten dage zouden er nog microben kunnen leven in zure wolken op hoogten van vijftig kilometer. De temperatuur daar is 50 tot 70 graden Celcius - Een temperatuur die sommige levensvormen kunnen verdragen. Op Aarde komen onder dergelijke omstandigheden in zwavelbronnen ook levensvormen voor.

De chemische samenstelling van Venus is moeilijk te verklaren, tenzij microben de oorzaak zijn van de samenstelling daarvan. De vraag was echter: Hoe kunnen levensvormen de DNA-beschadigende UV-straling overleven? Op Aarde hebben we de ozon-laag maar op Venus is die niet aanwezig. Schulze-Makuch en zijn team hebben hier een mogelijke verklaring voor.

Patronen in absorptie van delen in het UV-spectrum wijst erop dat de atmosfeer veel cycloocta-zwavel bevat. Deze moleculen hebben de eigenschappen dat ze UV-straling omzetten naar onschuldige straling. Dit betekent dat de atmosfeer net als de Aarde een UV-filter heeft dat schadelijke straling tegenhoudt, en bescherming biedt voor levensvormen.

Critici zeggen dat er niet genoeg water op de planeet is om leven te onderhouden. Volgens het team echter kunnen de levensvormen water onttrekken aan de gehydrateerde (water bevattende) zwavelwolken.

In de jaren 60 en jaren 70 hebben verschillende sondes Venus bezocht. Geen van de sondes echter was ontworpen om naar leven te zoeken. De onderzoekers hebben de European Space Agency (ESA) benaderd om in de toekomst monsters van de atmosfeer van Venus te nemen en deze te retourneren naar de Aarde voor wetenschappelijk onderzoek.


De Galileo nam deze close-up foto van Venus in 1990. De foto is gefilterd en gekleurd om wolkenpatronen beter weer te geven. De zure zwavelwolkenpatronen lijken op wolkenpatronen die we op Aarde aantreffen.


De Russische Venera-13 nam deze foto van het oppervlak van Venus. Meer info