Berisping voor Amerikaanse militairen

Jorrit (Flem)
Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon IrakHet Amerikaanse leger heeft zes militairen met een reprimande bestraft voor het vernederen en mishandelen van Iraakse gevangenen. Deze officiële berispingen betekenen waarschijnlijk het einde van hun militaire loopbaan; een reprimande is de zwaarste schriftelijke sanctie die een Amerikaanse soldaat kan krijgen. Een zevende werd iets minder zwaar gestraft, ook is een generaal op non-actief gesteld.

Vorige week donderdag publiceerde CBS News foto's waarop gruwelijke martelingen te zien waren door Amerikaanse militairen, dit vond plaats in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Het onderzoek, dat al in maart was gestart, naar de militairen is inmiddels afgerond, zij zullen niet verder worden berecht. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek tegen zes andere leden van de militaire politie. De acties van de Amerikaanse militairen zouden hebben plaatsgevonden in november en december vorig jaar tegen twintig Iraakse gevangenen.

Een Amerikaanse generaal heeft gezegd dat dit soort wangedrag niet stelselmatig gebeurt en alleen heeft plaatsgevonden in de beruchte Abu-Ghraib gevangenis. Amnesty International gelooft dit niet en beweert dat er wel degelijk sprake is van een "patroon van foltering" van Iraakse gevangenen. De mensenrechtenorganisatie eist een onafhankelijk onderzoek.