Onduidelijkheid rond onderschept vliegtuig

Peter (The_Duce)
Er heerst nog steeds onduidelijkheid rond het incident van afgelopen zaterdag toen twee F-16's boven ons land een Boeing 737 onderschepten. Het vliegtuig was op weg van het Noorse Bergen naar Spanje. Het toestel had geen contact gelegd met de Europese luchtverkeersleiding, Eurocontrol. Zij wil nu opheldering van de luchtvaartmaatschappij.

Zo wil de verkeersleiding onder andere weten waarom er drie kwartier lang niet kon worden gecommuniceerd met het vliegtuig. Eurocontrol zegt dat de gebrekkige communicatie niet aan haar te wijten is.

Zaterdag werden rond kwart voor twee in de middag twee F-16 jachtbommenwerpers van de basis Leeuwarden de lucht ingestuurd om het vliegtuig boven Nederland te onderscheppen. De twee F-16's begeleidden het vliegtuig tot Brussel. Pas rond half drie maakte het toestel radiocontact met Eurocontrol.

Incidenten als deze komen zelden voor. De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers kan zich slechts één incident herinneren waarbij Nederland betrokken was. Het ging om een toestel van Transavia dat twee jaar geleden boven Frankrijk werd onderschept.