Frankrijk arresteert hoofd Turkse moskee

Rob (R@b)
Buitenlands-nieuwsIn Frankrijk is gisterenavond het hoofd van een moskee in Parijs gearresteerd. De uit Turkije afkomstige man, Midhat Guler, is formeel voorzitter van het Islamitische Genootschap in Frankrijk (Association islamique de France). Het Franse ministerie van binnenlandse zaken heeft aangekondigd dat het Guler het land wil uitzetten.

De Franse overheid omschrijft Guler als de leider van een niet nader aangeduide Turkse extremistische moslimgroepering die terrorisme en andere vormen van geweld voorstaat.

Afgelopen maand werd de Algerijnse imam Abdelkader Bouziane op een vliegtuig naar zijn vaderland gezet, omdat hij gezegd had dat een man zijn vrouw mag slaan. Volgens de Franse overheid riep hij in zijn moskee bovendien op tot geweld. Een rechtbank draaide later die uitzetting weer terug, en besliste dat Bouziane in elk geval voorlopig nog in Frankrijk mag blijven.

Vorige week zei de Franse president Jacques Chirac dat hij wil dat mensen als Bouziane Frankrijk uitgezet worden. Chirac is desnoods bereid de vreemdelingenwet daarvoor te wijzigen als dat nodig mocht zijn.