AFA verstoort NieuwRechts-bijeenkomst

Gertjan (Kozzmic)
De Rotterdamse politie heeft zaterdag een demonstratie van activisten van de Anti Fascistische Actie (AFA) uiteengedreven. De ongeveer 60 demonstranten blokkeerden onaangekondigd de toegangsdeur van een zaal waar de politieke partij NieuwRechts een bijeenkomst wilde houden.

AFA noemt het in een persbericht "schandalig dat het NieuwRechts wordt toegestaan een landelijke partijbijeenkomst te houden." De partij zou er een extreemrechtse en racistische ideologie op nahouden. De zaaleigenaar zou hebben "toegegeven zich bedonderd te voelen toen hij erachter kwam waarvoor zijn zaal werd gebruikt." Volgens AFA was de zaal op persoonlijke titel gehuurd. Nadat de blokkade uiteengedreven was ging de bijeenkomst van de partij van voorman Michiel Smit echter gewoon door.

NieuwRechts was bijeen voor een manifestatie ter gelegenheid van 1 mei. Er waren sprekers uitgenodigd om te praten over arbeiders uit Oost-Europa, de rol van het gezin en zekerheid op het werk. Tevens werd aandacht besteed aan de Europese verkiezingen waaraan de partij deelneemt. Volgens AFA waren er ongeveer 30 personen bij aanwezig. Toen de demonstranten een bevel van de politie om te stoppen negeerden grepen vier agenten te paard in. De activisten verlieten daarop zonder verdere incidenten de stad.

Michiel Smit (NieuwRechts)
Michiel Smit (NieuwRechts)