PDC-problemen per 1 september over

Ferry (Veerboot)
Vanaf 1 september zullen er geen problemen meer zijn met het videoprogrammeringssysteem PDC van de publieke omroep. Zo verzekerde echter C. Keller van de publieke omroep in het AVRO-programma Antenne 2. Volgens hem zal er op die dag een compleet nieuw uitzendsysteem zijn ingevoerd: "Elke wijziging in de programmering wordt dan automatisch doorgegeven."

Met PDC kan de videorecorder een tv-programma compleet opnemen, ook als dat vroeger begint of later eindigt dan vooraf in de gids vermeld. Via een signaaltje dat door de eindregie van het NOB in Hilversum met een programma wordt meegestuurd springen de videorecorders automatisch aan en uit. Die aansturing wordt echter handmatig verzorgd en foutjes daarbij leidden tot veel verkeerd of half opgenomen programma's.

"De signalen worden dan te vroeg of te laat doorgestuurd, waardoor bijvoorbeeld de ontknoping van een film niet op de band staat. Ook komt het voor dat het eindsignaal per ongeluk niet meegezonden wordt. Je videorecorder blijft dan maar doorlopen. De opnamen die je daarna had geprogrammeerd mislukken dan omdat je band vol is.", aldus Henk Kuperus van het NOB enige tijd geleden.

Met het nieuwe uitzendsysteem zouden deze problemen dus opgelost moeten zijn.