Blinden kunnen weer zien dankzij spinazie

Gerson (FatalException)
Een nieuw soort behandeling kan sommige vormen van blindheid genezen. Het blijkt dat lichtabsorberende pigmenten van spinazie die geimplementeerd worden in het netvlies zorgen dat de oogzenuwen een signaal afgeven wanneer er licht op valt. Dit meldt het vakblad New Scientist

Oak Ridge National Laboratories in Tennessee hebben deze methode al enkele jaren onderzocht, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het implementeren van plantencellen in menselijke cellen zorgen dat de cel lichtgevoelig wordt. De techniek geeft bij sommige vormen van blindheid in beperkte mate het zicht terug.

Spinaziecellen bevatten een cluster van proteïnen dat het chloroplast membraan in plantencellen helpt, waarbij middels fotosynthese een elektrische stroom gegenereerd wordt als deze door fotonen geraakt wordt. Bij het indienen van de geïsoleerde spinaziedeeltjes in de membranen van de liposomen ontdekten de geleerden dat er meer voltage ontstond door het liposoom-membraan dan nodig.

Het team heeft het complex nu in de membranen van oogcellen, zogenaamde retinoblastomas toegepast. Toen de cellen blootgesteld werden aan licht, bleken kanalen van calcium-ionen geopend te worden in het membraan. Met andere woorden: Er was weer zicht.