PvdA en CDA ruziën over EU-campagne

Gertjan (Kozzmic)
verkiezingen europarlementCamiel Eurlings, lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen op 10 juni, ontkent dat hij bewust het debat ontloopt. Dat beweerde PvdA-leider Wouter Bos gisteren in het Vara-radioprogramma Spijkers met Koppen. "Dit is beneden niveau en mist iedere grond", meldde de Limburger in een reactie. Eurlings is teleurgesteld in Bos. "Het is jammer als hij de EU-campagne op deze manier gaat voeren."

Volgens Eurlings is het juist andersom en mijdt de Europese lijsttrekker van de PvdA Max van den Berg het rechtstreekse debat. Zo was de CDA'er onlangs samen met Van den Berg uitgenodigd om op de radio te komen praten over terreurbestrijding. De PvdA'er gaf bij die gelegenheid echter aan alleen maar met collega-leden van het Europees Parlement in discussie te willen. "De pot verwijt hier dus de ketel dat ie zwart ziet," vindt Eurlings.

Van den Berg meldde begin april op zijn weblog dat het erop lijkt dat het CDA haar jonge lijsttrekker bewust weghoudt bij debatten tussen de verschillende lijsttrekkers. Eurlings stelt dat hij echter wel degelijk al eens heeft gediscussieerd met Van den Berg en ook met andere PvdA-kandidaten op de Europese lijst. Ook de stelling van Wouter Bos dat het CDA garen spint bij een lage opkomst bij de verkiezingen en daarom de campagne bewust op een laag pitje houdt is volgens Eurlings misplaatst. "We hebben een trouwe achterban, dat wel. Maar bij de lage opkomst vorige keer scoorde ook het CDA niet goed."

De CDA'er zegt campagne te willen voeren op inhoudelijke punten en streeft naar een opkomstpercentage van 50 procent. In 1999, bij de vorige verkiezingen, lag dat rond eenderde.