Pim Fortuyn nog hoog gewaardeerd

Rob (R@b)
Uit een onderzoek van het opiniebureau Motivaction, gehouden in opdracht van het Brabants Dagblad, blijkt dat de waardering in Nederland voor Pim Fortuyn nog immer groot is. Het bureau vroeg een representatieve groep burgers (1.430 mensen tussen de 18 en 65 jaar) naar de waardering die zij voor de op 6 mei aanstaande twee jaar geleden vermoorde politicus hebben.

Een meerderheid van de Nederlanders is van mening dat een regering onder leiding van Pim Fortuyn het anno 2004 op alle fronten beter zou hebben gedaan dan het huidige kabinet van Jan Peter Balkenende. De ondervraagden denken dat onder Fortuyn Nederland socialer en veiliger zou zijn geweest, strenger voor immigranten, er was opgetreden tegen topinkomens en dat de gezondheidszorg er beter had voorgestaan.

De moord op Pim Fortuyn heeft er voor gezorgd dat er veel verloren is gegaan, zo menen de ondervraagde burgers. Alleen op op het punt van de werkgelegenheid wordt betwijfeld of een kabinet-Fortuyn veel had klaargespeeld. Zo'n 22% denkt dat de werkloosheid lager was geweest, 36% denkt gelijk of hoger en 43% weet het niet.

De ideeën van Fortuyn zijn nog springlevend, blijkt uit de enquête. Een grote meerderheid, 82%, vindt dat hij het land heeft wakker geschud. Bijna 66% meent dat Fortuyn een positieve invloed op de politiek heeft gehad. Dat Fortuyn autochtonen en allochtonen tegen elkaar heeft opgezet is onzin, zegt 68%. Ruim 70% meent dat Fortuyn veel invloed op de politiek heeft gehad, maar toch zegt slechts 27% dat de gevestigde partijen zijn gedachtegoed hebben overgenomen.

De LPF komt er in de enquête beduidend minder goed vanaf. Volgens een overgrote meerderheid is het gedachtengoed van Fortuyn bij die partij niet in goede handen. 68% meent zelfs dat de LPF niet meer terzake doet. Alleen de LPF-stemmers vinden nog dat deze partij bestaansrecht heeft, maar ook bij die stemmers is het vertrouwen in de LPF mager.


Ideeën nog springlevend