Aangifte van jihad-oproep per e-mail

Rob (R@b)
Hamdy Abdel Gawad, gerechtstolk en beëdigd Arabisch vertaler, heeft bij de politie in Den Haag aangifte gedaan van verspreiding via e-mail van een oproep tot jihad in Nederland. De mail wordt verpreid door onbekenden en verstuurd naar mensen in Nederland. Abdel Gawad, die de mail ook ontving, is één van de tolken van de twaalf moslims die in Rotterdam werden aangeklaagd voor terroristische plannen, maar vorig jaar wegens gebrek aan bewijs zijn vrijgesproken.

Gawad zegt geschrokken te zijn van de toon in de jihad-mail. Zo worden wereldleiders, waaronder ook premier Balkenende, in de mail aangeraden zich te onderwerpen aan de islam of anders af te treden. ''De islam is de waarheid en zal de westerse samenleving overwinnen. Het democratisch stelsel is niets anders dan een systeem dat tot doel heeft de mensen tot slaaf van zichzelf te maken, zodat een paar bloedzuigers hierop kunnen inspelen om hen te onderwerpen'', zo staat te lezen in de oproep.

Bij de e-mail is een vertaling gevoegd van het boek De ware moslim en staat op naam van Abu Zubair. De schrijver van het boek heet Diyaaud'deen Al'Qudsee. Namen die rechtstreeks verwijzen naar Bin Ladens al Qaeda.

In de mail worden de media omschreven als de satan die het gedrag van de massa manipuleert. Integratie wordt de enige oplossing genoemd, integratie in de zin van islamitische onderwerping. ''Bush, Blair, Chirac, Balkenende kunnen met hun integratie-concept niet tippen aan dat van de islam, dus moeten ze plaatsmaken. Zij zullen in het hiernamaals de geest van de vernedering proeven. De geest van Jihaad waart over de aarde.''

Abdel Gawad wil dat de afzenders van de mail worden opgespoord. In moslimkringen zou men daar ook al mee bezig zijn. Mogelijk is de mail afkomstig van een nieuwe groep. Steeds vaker wordt de boodschap op internet verspreid per e-mail, omdat de voor dit doel gebruikelijke websites overgave.nl en supportersharia.nl zijn geblokkeerd.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil geen commentaar geven.

Toevoeging
De door de Volkskrant genoemde webiste Overgave.nl is wel bereikbaar via Overgave.com. Onderaan die site staat te lezen: © Copy rights 2001, Overgave.nl. Een aantal links op Overgave.com verwijst ook nog naar overgave.nl.

Op die site wordt overigens juist wel opgeroepen om deel te nemen aan het democratisch bestel: ''Verder zijn wij hier in de minderheid. Wanneer we niet meedoen in het politieke leven leidt dit tot uitsluiting en segregatie. Dan vallen we kortom buiten de boot.'' ..... ''Het is voor moslims verplicht om een islamitische staat op te richten in landen met een moslimmeerderheid, maar dat geldt niet voor landen waar ze in de minderheid zijn''.