[update] "3000 doden bij treinramp N-Korea"

Ferry (Veerboot)
(c) Foto: Associated Press (AP) / YTNZuid-Koreaanse televisiezenders melden op basis van berichten uit het Chinese Dandong, dat aan de grens met Noord-Korea ligt, dat op een station in Noord-Korea mogelijk 3000 doden en gewonden zijn gevallen bij een zware explosie.

De explosie zou zich hebben voorgedaan toen twee goederentreinen met olie en lpg op elkaar botsten. Op het station was enkele uren eerder de trein gepasseerd waarmee de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il uit China was teruggekeerd.

Update 17:02
Ooggetuigen melden dat het station van Ryonchon compleet is weggevaagd. De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben de telefoonlijnen afgesloten. Dit is mogelijk gedaan om te voorkomen dat er nieuws over de ramp naar buiten komt.

Update 18:03
Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap hebben de Noord-Koreaanse autoriteiten na de explosie de noodtoestand in het gebied uitgeroepen. Volgens de eerste berichten was de botsing vermoedelijk het gevolg van een ongeluk en was er geen sprake van een aanslag.

Ryongchon ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pyongyang en ongeveer 20 kilometer van de grens met China. Ryongchon geldt als een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer.

Veel gewonden zouden over de grens naar het Chinese Dandung gebracht zijn voor verpleging. Onder hen zouden veel etnisch Chinezen zijn.