Cirkels in Namibische woestijn onverklaarbaar

Gerson (FatalException)
Wetenschappers staan nog steeds voor een raadsel wat de mysterieuze grascirkels in het westen van Namibië veroorzaakt. Van de drie vermoedelijke oorzaken is het tegendeel bewezen. Dit meldt het vakblad New Scientist.

Wetenschappers van de Universiteit van Protoria hebben de cirkels die varieren van twee tot tien meter in diameter onderzocht. Ze worden enkel aan de westkust van de Namibische woestijn in Zuid Afrika gevonden, en worden daar "fairy circles" genoemd.

De hoofdzakelijke verklaringen waren dat termieten, radioactiviteit of giftige stoffen eventueel afkomstig van de giftige Euphorbia Damarana plant of paddestoelen de oorzaak konden zijn. De theorie van de radioactieve grond werd ontkracht omdat het Zuid Afrikaans Bureau van Standaarden geen radioactiviteit in de grond aantrof.

Het team botanisten geleid door Gretel van Rooyen vond ook geen verschil in monsters van de onderliggende grond binnen de cirkels en buiten de cirkels wat wees op gif. In het laboratorium groeide zelfs de gevoelige grassoort Lolium multiflorum in de grond van wat binnen de cirkel kwam.

De theorie dat termieten de oorzaak van de cirkels zijn werd ook ontkracht. Het team groef naar termietennesten tot twee meter diep, maar er werd geen spoor van gevonden.

Het is vooralsnu een raadsel hoe de cirkels zijn ontstaan. Van Rooyen zegt dat het mogelijk is dat er ongedetecteerde chemische elementen in de cirkels zijn gekomen. Maar zelfs als dit gevonden wordt, is het de vraag hoe deze daar zijn gekomen.