Buschauffeurs krijgen een 'spit kit'

Bob (sop)
In het Schotse Edinburgh wordt per week één buschauffeur bespuugd, dat blijkt uit onderzoek van de twee grootste busmaatschappijen. Waarschijnlijk ligt dat aantal nog hoger, omdat lang niet alle incidenten worden gemeld.

Om daders op te sporen krijgen de buschauffeurs zogenaamde 'spit kits', een setje bestaande uit steriele wattenstaafjes een paar latex handschoenen en een zakje voor het bewijsmateriaal. Door het spuug met een wattenstaafje in het zakje te doen kan op een later tijdstip het DNA van de dader worden vastgesteld. "Volgens ons is spugen precies hetzelfde als elke andere vorm van mishandeling en dus volkomen onacceptabel", aldus een woordvoerder van één van de busmaatschappijen.


Twee potentiële slachtoffers demonstreren de 'spit kit'

Eerder al kregen het rijdend personeel van de London Underground, ScotRail services en sommige buschauffeurs in Glasgow een 'spit kit' uitgereikt. Daar bleek het een succes te zijn; 25 passagiers zijn aangeklaagd voor het bespugen van chauffeurs, met hun spuug in de 'spit kit' als onomstotelijk bewijs.