OM A'dam is super-PG zat

Rob (R@b)
Het Amsterdamse parket heeft geen vertrouwen meer in super procureur-generaal jonkheer Joan de Wijkerslooth, de hoogste man bij het Openbaar Ministerie. Het NOS-Journaal wist beslag te leggen op een interne memo waarin officieren van justitie in Amsterdam kritiek op De wijkerslooth uiten. Ze verwijten hem dat hij te weinig voor het OM en zijn mensen opkomt en te veel optreedt als beschermer van minister Donner van Justitie.

Het Amsterdamse OM heeft een zekere reputatie als het om intern verzet gaat. Het parket wordt ook wel ''De Republiek Amsterdam'' genoemd. Maar volgens het memo leeft de kritiek op de super-PG ook buiten de hoofdstad.

Minister Donner heeft de Kamer tot nu toe steeds voorgehouden dat er geen sprake is van een crisis bij het OM. Zo noemde hij het opstappen van officier van justitie Koos Plooy een aantal maanden geleden bijvoorbeeld "een personeelskwestie". Uit het intern memo spreek echter een heel ander beeld: Plooys vertrek zou het gevolg zijn van het conflict dat de officieren van justitie, onder wie Plooy, hebben met De Wijkerslooth.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de crisis bij het OM.