Vroegtijdig claimen plek vrijmarkt beboet

Gertjan (Kozzmic)
Het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid is bezig op te treden tegen vrijmarktverkopers die nu al een plekje voor Koninginnedag afbakenen. Dat meldt Het Parool vandaag. Behalve een boete van 110 euro voor degenen die met tape of verf een stuk openbare ruimte 'bezetten' moet de overtreder ook de verwijderkosten betalen.

Hoewel er al een groot aantal 'vakken' verwijderd zijn is tot dusver overigens nog niemand op de bon geslingerd. Het stadsdeel meldt dat de tape vaak nauwelijks te verwijderen is. Zo zijn er volgens een woordvoerster nog steeds resten van vorig jaar zichtbaar. "En hoe langer je het laat zitten, hoe moeilijker je het schoon krijgt."

Ieder jaar begint het beplakken en beschilderen eerder. De populairste plekken aan de hoofdstedelijke Apollolaan en Beethovenstraat waren het afgelopen weekend al deels ingenomen. Ook het stadsdeel Centrum geeft een boete wanneer medewerkers iemand op het innemen van een stuk trottoir betrappen. In Amsterdam is het pas op 30 april om 6 uur 's ochtends toegestaan een verkoopplaats in te nemen.