Kabinet: 'profiteren van illegalen aan banden'

Bart (veekeend)
Het kabinet gaat illegalen en de profiteurs van illegalen hard aanpakken. Door het fors verhogen van boetes en het uitbreiden van de opsoringscapaciteit hoopt het kabinet werkgevers met illegalen in dienst, mensensmokkelaars en malafide uitzendbureaus de wereld uit te helpen. Schattingen van NOVA laten zien dat er in Nederland 200.000 illegalen werkzaam zijn, van wie 100.000 via frauderende uitzendbureaus.

De zogenaamde illegalennotitie zal door het kabinet vrijdag worden behandeld. Eerder wist RTL nieuws al beslag te leggen op deze geheime notitie. Naast de verhoging van boetes en de uitbreiding van de opsporingscapaciteit zullen verschillende overheidsdiensten hun krachten gaan bundelen. Nog dit jaar beginnen speciale teams van de vreemdelingendienst, de arbeidsinspectie, de belastingdienst en de uitkeringsinstantie UWV gezamenlijk met de strijd tegen illegaliteit in de horeca, schoonmaak, vleesindustrie en op zwarte markten. In Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg zullen speciale controles voor illegale bewoning en malafide uitzendbureaus plaatsvinden.

Momenteel dienen werkgevers 900 euro per illegale werknemer te betalen, indien dit geconstateerd wordt. Het kabinet wil dit ophogen naar 3500 euro per illegaal. Verder staat in de notitie dat huurders, die hun huis onderverhuren aan illegalen, hun huis kunnen kwijtraken. Zo zouden huiseigenaren voortaan ook de identiteit van hun huurders beter moeten controleren en kopieŽn van paspoorten van huurders maken.

Door het kabinet zal niet aan het recht van illegalen op zorg en onderwijs getornd worden. "Want ook mensen die hier niet mogen zijn behouden recht op een menswaardige behandeling. Medische hulp aan kinderen en medische zorg rond geboorte en zwangerschap behoort altijd te worden verleend", zo zei minster Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.


Rita Verdonk