André Kuipers aangekomen in ISS

Bob (sop)
Icoon KuipersAndré Kuipers is vanochtend om één minuut over zeven aangekomen bij het International SpaceStation (ISS). De Sojoez TMA-4-capsule wist zich probleemloos vast te koppelen aan de Zarja-module van het ISS. De koppelingsprocedure is geheel volgens de boekjes verlopen en is helemaal op de automatische piloot gedaan. Pas na anderhalf uur mag het luik opengedaan worden, omdat de koppeling eerst wordt getest op luchtdichtheid.


Opname gemaakt vanuit het ISS van een Sojoez-module die op het punt staat aan het ISS te koppelen, het betreft een foto van een eerdere missie.


Familie
De familie van Kuipers bekeek de koppeling vanuit het vluchtcentrum in Moskou en reageerde opgelucht. "Prachtig, prachtig. André zal nu denken, dit pakken ze me niet meer af", aldus een trotse vader.

Kuipers nu in ISS
André Kuipers heeft zojuist zijn eerste interview vanuit het ISS gegeven. Het luik tussen de Sojoez en het ISS is dus geopend. Volgens Kuipers waren de Waddeneilanden zo ongeveer het eerste dat hij vanuit de ruimte op aarde zag liggen. Kuipers gaat nu zorgen dat zijn ruimtepak in de andere Sojoez-module komt te liggen, omdat dat de module is waarmee Kuipers op 30 april terug keert.