Parlement kritisch over terreuraanpak

Gertjan (Kozzmic)
DRVooijs had ons via de nieuws-submit te melden:

Het CDA en de VVD hebben het kabinet aangevallen op de wijze waarop het terrorisme bestrijdt. De partijen vinden dat premier Balkenende en minister Donner te weinig tempo maken. "Madrid heeft laten zien dat tijd een luxe is die we niet hebben", zei CDA-fractieleider Verhagen tijdens het Kamerdebat over terrorismebestrijding.

Tot twee keer toe werden in Nederland mogelijke terroristen vrijgelaten omdat AIVD-informatie niet gebruikt mocht worden in het strafproces. Volgens de fracties van CDA en VVD moet hiervoor snel de wet worden aangepast. VVD-er Van Aartsen herhaalde zijn kritiek dat Donner laks en naïef opereert bij de aanpak van het terrorisme. "Ik mis een gevoel van urgentie bij het kabinet. Ik mis een Churchilliaanse visie", aldus de liberale fractievoorzitter.

Terrorismerechters
De PvdA-fractie deed in het debat het voorstel om speciale rechters aan te stellen die zich uitsluitend bezighouden met de berechting van verdachten van terrorisme. Dit om de deskundigheid op dit terrein te vergroten. Ook is de partij voor de benoeming van een onderzoeksrechter die toeziet op de procedure. Zo zou kunnen worden voorkomen dat terrorismezaken stranden op vormfouten.

Tijdens het debat kwam het overigens tot een fikse aanvaring tussen Van Aartsen en premier Balkenende. Van Aartsen moest zijn excuses aanbieden toen hij suggereerde dat de premier terrorisme had vergoelijkt door te wijzen op armoede als voedingsbodem ervan. Een boze Balkenende ontkende dat. Op aandringen van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen nam Van Aartsen vervolgens zijn woorden terug.