Anti-flitsspray op nummerbord blijkt 'haarlak'

Bart (veekeend)
De met veel publiciteit aangekondigde autospray van gisteren werkt totaal niet, zo blijkt uit de eerste tests met het product. De spray, bedoeld om kentekenplaten onzichtbaar te maken voor flitspalen, blijkt zelfs een beter zicht op de nummerborden tot gevolg te hebben. De Telegraaf meldt dit vandaag.

Photo-Blocker Spray wordt in Nederland op de markt gebracht door Easy HC b.v. en kost net geen dertig euro. Gisteren was de werking van het product nog niet duidelijk. Wel kwam het product op het ANP-radionieuws voorbij en besteedden diverse media er aandacht aan.


Als Anti-radar, zo profileert het produkt zich.


Justitie meldde later op de dag dat het product toch illegaal is. Het onzichtbaar maken van kentekenplaten op auto's voor radars en dat is strafbaar, aldus justitie.

Volgens Justitie staat in artikel 7 van de Regeling kentekens en kentekenplaten dat er aan de platen überhaupt niet mag worden geknoeid. Zo staat in het betreffende artikel het volgende: "Aan of op het motorrijtuig, de aanhangwagen of de kentekenplaat mag geen teken of middel zijn aangebracht dat de herkenning, daaronder begrepen de herkenning met behulp van technische voorzieningen, van het kenteken bemoeilijkt of kan bemoeilijken."

Volgens John Bennink van het Korps Landelijke Politie Diensten "is het de zoveelste bus haarlak die op de markt verschijnt. Automobilisten worden gouden bergen beloofd, maar het is rommel, ook de Photo-Blocker. Onderzoek heeft dat inmiddels ook uitgewezen. De enige die er beter van wordt, is de fabrikant", zo zegt Bennink, die er nog bij vertelt dat het kenteken zelfs beter leesbaar wordt.