Moslimorganisatie roept op tot waakzaamheid

Bart (veekeend)
Het onlangs opgerichte Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) gaat middels een brief alle moslims en de moslimorganisaties in Nederland oproepen om waakzaam te zijn. Tegelijkertijd roept CMO de moslims op de overheid te steunen in de aanpak van fundamentalisme en terrorisme.

Dit bleek vandaag tijdens een bezoek van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie aan de Marokaanse moskee Al Kabir in Amsterdam-Oost. De moskee staat bekend als de gematigdste in Nederland.

Zowel D. Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland als plaatsvervangend imam M. Ouled Abdallah benadrukten de opkomende angst bij de islamitische gemeenschap door signalen dat moslimjongeren voor de islamitische strijd worden gerekruteerd. Dit bleek afgelopen zaterdag al uit een paginagroot artikel in de Telegraaf.

Een informant vertelde de krant dat Marokkaanse jongens die hier geboren zijn, steeds vaker intense haat uiten voor hun eigen land – Nederland. Enkelen zouden zelfs bereid zijn om tot actie over te gaan. Zo zei de informant onder meer: ''Nederland kent zijn eigen 'Bin Laden-bende': een groep Marokkaanse jongens uit Amsterdam is 'serieus' bezig met voorbereidingen voor de gewelddadige strijd tegen het Westen. Zij worden in moskeeën, buurthuizen en in privé-woningen geïndoctrineerd om hun geboorteland – Nederland – te haten.''

De informant vervolgde: ''Op straat in Amsterdam, in de moslimbuurten, is de strijd tegen het terrorisme het gesprek van de dag. Maar wat je steeds vaker hoort, vooral onder radicale jongens, is dat Amerika en zijn bondgenoten de echte terroristen zijn. Dat wordt erin gepompt door allerlei moslimgroepen, zoals de Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah. Zij proberen jongeren te werven met grote scheldpartijen tegen het Westen.''

Om deze praktijken aan de kaak te stellen en onder de aandacht te brengen, zal CMO deze week de brief naar de bijna driehonderd aangesloten moskeeën sturen.