Marokkaanse jeugd belaagt Haagse tempel

Rob (R@b)
Een Hindoe-tempel in Den Haag wordt al langere tijd belaagd door een groep jongens van Marokkaanse komaf. Hindoestaanse jongeren zijn dat nu zo zat dat ze tegenacties willen beramen. De tempel die doelwit is van de groep Marokkanen betreft de Ram Mandir, die ligt aan de Mijtenstraat in de Schilderswijk.

De Marokkaanse jongens duwen hondenpoep door de brievenbus van het heiligdom, hebben twee keer ingebroken, een heilig beeld gestolen, geplast in heilige ruimten en zo'n 1500 euro uit de collectebussen gestolen. Hindoepriester S. Ramdhani: ''Ze spugen, laten bezoekers niet door en hebben twee oudere dames van hun tas beroofd en daarna bedreigd om geen aangifte te doen. Onze tempelsecretaris is aangevallen met een stok.''

Ramdhani probeert een treffen tussen hindoejeugd en de Marokkanen uit alle macht te voorkomen: ''Als groepen jongeren van de ene afkomst en groepen jongeren met een andere afkomst zich gaan bundelen tegen elkaar, krijg je ernstige toestanden. Die moeten we in Nederland absoluut niet hebben.'' Wel is Ramdhani zeer verbolgen over de zaak. Vorig jaar kreeg hij nog een lintje van de koningin voor zijn bijdrage aan de integratie in de wijk. De tempel ontvangt elk jaar duizenden Haagse leerlingen om voorlichting te geven over het hindoegeloof en vangt probleemjongeren op. Ook beijvert Ramdhani zich sinds de aanslagen van 11 september 2001 voor het verbeteren van de betrekkingen tussen christenen, Hindoes en moslims.

De aanhoudende overlast van de Marokkaanse jeugd heeft het idealisme van Ramdhani geen goed gedaan. Hij overweegt zelfs uit het 11-septemberoverleg te stappen. ''Ik voel me gediscrimineerd. Waarom kiezen ze precies onze tempel uit? Hier vlakbij is een moskee. Waarom gaan ze daar niet plunderen? Ze haten het hindoegeloof zeker. Ik weet het anders ook niet.''

PvdA-gemeenteraadslid Rabin Baldewsingh heeft burgemeester Deetman inmiddels om hulp gevraagd.De politie zegt dat de kwestie ''op de agenda staat''.