Amsterdamse politie houdt 177 mensen aan

Gertjan (Kozzmic)
Bij verschillende controles in onder meer het openbaar vervoer, het uitgaansgebied en op toegangswegen naar de stad heeft de politie van Amsterdam tussen donderdag en zaterdag in totaal 177 mensen aangehouden. Volgens politiewoordvoerder Rob van der Veen werden de arrestanten opgepakt voor verboden wapenbezit, overtreding van de Opiumwet, en andere zaken. Ook werden personen opgepakt die nog een gevangenisstraf open hadden staan. De acties zijn gehouden in het kader van het project 'De Blauwe Lijn', die de openbare veiligheid in de hoofdstad moet vergroten.

Bij de controles zijn per dienst ongeveer 350 agenten ingezet. De controles vonden tussen 17:00 uur en 02:00 uur plaats, verspreid over de hele stad. In totaal werden 14.000 voertuigen gecontroleerd, waarbij drugs en wapens werden gevonden. Acht auto's worden in beslag genomen, enkele andere auto's werden tijdelijk afgepakt van de eigenaar.

In het openbaar vervoer werd onder andere op zwart rijden en op wapenbezit gecontroleerd. Hier werden 1.622 bekeuringen uitgeschreven. Van der Veen liet weten dat het publiek in het OV goed reageerde op de controles. "Mensen waren er enthousiast over en werkten over het algemeen goed mee." Het was de derde keer dat een dergelijke grootscheepse actie is gehouden in Amsterdam. Bij de actie werkte de politie samen met het Gemeentevervoerbedrijf, de Nederlandse Spoorwegen, de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Dienst Motorrijtuigenbelasting.

Politie Amsterdam