Paus roept verzet tegen terrorisme op

ChrisJX
Paus Johannes Paulus II heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak de mensheid opgeroepen "zich te verzetten tegen het onmenselijke verschijnsel van het terrorisme, dat jammer genoeg om zich heen grijpt". Hij noemde terrorisme "een verloochening van het leven, die op het dagelijkse bestaan van zoveel werkende en vreedzame mensen ingrijpt en hun bestaan onzeker maakt".

Ook riep de 83-jarige kerkvorst de nationale en internationale instellingen op de problemen in vooral Irak, Israël en in sommige gebieden in Afrika "spoedig op te lossen". De paus nodigde christenen, joden en moslims uit "de broederschap te herontdekken die hen bindt en ertoe aanzet samen en voor de vrede te werken".

In de paastoespraak werd Nederland ook bedankt voor de bloemen die werden gebruikt om de viering op het Sint Pieterplein in Rome op te luisteren. Aan het einde gaf de kerkleider de tienduizenden aanwezigen de zegen 'urbi et orbi'. De paasmis ging, uit angst voor terroristische aanslagen, gepaard met nooit eerder geziene veiligheidsmaatregelen.