Japan weigert in te gaan op gijzeling

Tim (eSSe)
Junichiro Koizumi, de premier van Japan, weigert te buigen voor terrorisme. De dreigementen van Irakese terroristen om de gegijzelde Japanners levend te verbranden wanneer Japan haar soldaten niet terugtrekt, zijn volgens de premier niet een reden om de Japanse soldaten terug te trekken. “Wij kunnen niet ingaan op lafhartige dreigementen.

De premier riep wel zijn kabinet bijeen voor een spoeddebat en vormde een werkgroep die de gijzeling moet gaan coördineren. Deze werkgroep, onder leiding van kabinetschef Yasuo Fukuda, gaat per direct werken aan een antwoord op de gijzeling. Waarschijnlijk zullen de Verenigde Staten om hulp worden gevraagd. Komende week zal de vice-president van Amerika, Dick Cheney, Japan bezoeken.

Fuduka geeft aan geen enkel contact te hebben met de ontvoerders, de groep die zich Mujahedeen Eskaders noemt. Afgelopen donderdag bezorgde de groep terroristen een videoband met daarop twee geblinddoekte hulpverleners en een geblinddoekte freelance-fotograaf. Op de video is te zien hoe zij door vier mannen, met geweren en messen, worden bedreigd. De beelden herhaalden zich vrijwel constant op de Japanse televisie. Tientallen Japanners verzamelden zich hierop voor het bureau van de premier. Zij pleitten voor de terugtrekking van de Japanse troepen. De familieleden van de gegijzelden probeerden met de minister van Buitenlandse Zaken te praten en zo de terugtrekking van de militairen te realiseren.

Al veel langer bestaat, in Japan, verzet tegen de troepen die naar Irak gingen. Voor het sturen van de troepen moest afgelopen jaar zelfs de wetgeving worden aangepast. Waarschijnlijk zal premier Koizumi worden afgerekend op het sturen van de elfhonderd soldaten wanneer volgend jaar de verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis worden gehouden.