'Minister van onderwijs betrokken bij HBO-fraude'

Lars (detulp050)
De minister van onderwijs, Maria van der Hoeven, was gedurende haar werkzaamheden als bestuurslid van de Technische Hogeschool in Rijswijk betrokken bij de HBO-fraude. Dat blijkt uit onderzoek dat dagblad Trouw morgen publiceert. Eerder deze week werd al bekend gemaakt dat haar voormalige werkgever meer dan 2,3 miljoen euro teveel overheidssubsidie heeft gekregen.

Het parlementaire onderzoek van de commissie-Schutte, die de HBO-fraude in kaart heeft gebracht, gaat over de periode 1998-2002. Juist in die periode was Van der Hoeven bestuurslid op de Technische Hogeschool. Als lid van het stichtingsbestuur heeft zij in statutaire vorm jaarverslagen en jaarrekeningen onderzocht en goedgekeurd, heeft haar woordvoerder bevestigd.

Diezelfde woordvoerder zegt echter dat zij als lid van het stichtingsbestuur "niet inhoudelijk en niet in besluitvormende zin" op de hoogte was van de subsidie die de instelling binnen haalde. "Zij was een gewoon lid van het stichtingsbestuur, financiële zaken behoorden niet tot haar terrein."