Hans van Mierlo boos op Theo Van Gogh

Bart (veekeend)
Opnieuw is Theo Van Gogh, columnist voor onder andere de gratis krant De Metro in opspraak, vanwege één van zijn columns. Nadat vorige week de eigenaar van de site imaan.nl, Abdelaziz Al Hadaui, aankondigde een petitie aan te bieden om Theo Van Gogh het zwijgen op te leggen, vanwege in zijn ogen beledigende opmerkingen jegens de islam, dreigt nu D66-lid en voormalig minister Hans van Mierlo met een kort geding.

In de column beweerde Van Gogh dat de oud-D66-voorman Hans een levertransplantatie heeft gekregen, omdat toenmalig minister van Volksgezondheid en partijgenote Els Borst Van Mierlo zou hebben voorgetrokken. Dankzij haar interventie zou van Mierlo de wachtlijsten hebben kunnen omzeilen.

Hans Van Mierlo
Hans Van Mierlo, die dreigt met een kort geding tegen Van Gogh.


Volgens de woedende Van Mierlo is dit niet waar en heeft daarop besloten om te dreigen met een kort geding. Om dit te voorkomen, heeft Metro-hoofdredacteur Jan Dijkgraaf besloten aanstaande vrijdag een rectificatie te plaatsen. Want, zegt Dijkgraaf: "Theo weigert zijn bron te onthullen wanneer het tot een rechtszaak zou komen. En dat respecteer ik. Daarnaast heb ik de indruk dat columnisten het de laatste tijd niet van de rechtsprekende macht moeten hebben." Minister Borst onderneemt vooralsnog geen stappen, daar zij niet contact heeft opgenomen met de hoofdredacteur van het dagblad.

Al langere tijd circuleren er geruchten dat Van Mierlo's levertransplantatie versneld kon worden uitgevoerd dankzij bemiddeling door Els Borst. Dit werd al eerder door huisarts en hoofdredacteur van het blad Medisch Contact Ben Crul gesuggereerd, in december 2001: "Het zou Els Borst sieren als zij nu echt alles uit de kast haalt om ook voor degenen die niet Hans van Mierlo heten de transplantatiekans te vergroten", zo schreef hij destijds in een hoofdredactioneel commentaar.

Verleden
Van Gogh lag in het verleden als columnist vaker onder vuur. Hij werd aangeklaagd wegens vermeend anti-semitisme, maar ook wegens moslimhaat. In 1997 schreef hij in Nieuwe Revu, samen met Theodor Holman, een stuk onder de kop: "Een lul van één meter tachtig. Allah is groot. Allah is machtig." En in 1995 een column in HP/De Tijd onder de kop "Leve de islam!". Hij beschreef moslims daarin als ''boodschappers van de achterlijkste duisternis", als "gelovigen bij wie jij als eerste in aanmerking komt om voor hun gedroomde vuurpeloton de zegeningen van Allah te ondergaan", en als "gelovigen die flikkers 'onrein' vinden, net als ongestelde vrouwen, ongelovigen of alle anderen die niet aan de normen voldeden van die geitenneuker uit Mekka".

Het Anti Discriminatie Bureau vond beide columns beledigend voor moslims en diende indertijd tegen Van Gogh een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Deze stelde in een uitspraak zich te kunnen voorstellen dat de teksten van Van Gogh als beledigend kunnen worden ervaren door moslims. Volgens de Raad keerden de teksten zich echter niet tegen de Islam, maar tegen fundamentalisten. De klacht werd dan ook ongegrond verklaard.

-
De column, waar het ditmaal om te doen is.
Overigens werd eerder al in het NRC Handelsblad de lever van Van Mierlo aan de kaak gesteld. Zie deze column.