Situatie in Irak escaleert in hoog tempo

Bart (veekeend)
Scum en smokin hadden ons via de nieuws-submit het volgende getipt:

Irak: icoontje Steeds meer Iraakse steden komen in opstand tegen de coalitietroepen, met een geweldsspiraal tot gevolg. Daarbij komen steeds meer coalitietroepen tot een bloedig treffen met de Iraakse bevolking. Poolse, Britse, Oekraïnse en Amerikaanse troepen zijn in gevecht met Soennitische én Sjiietische opstandelingen.

Door de grote ongeregeldheden van de afgelopen dagen en de zoektocht naar de veroorzakers van de spiraal van geweld hebben de Amerikaanse troepen de stad Fallujah geheel afgesloten. Hierdoor is een tekort aan voedsel en medicijnen ontstaan, waardoor de hele bevolking wordt getroffen. De Amerikaanse troepen willen de belegering doorzetten tot de daders van de aanslagen worden gevonden.

De opgehangen Amerikanen in Fallujah
Beelden van de opgehangen Amerikanen schokten de hele wereld. Het Amerikaanse leger zet nu alles op alles om de daders te pakken te krijgen.


Om de daders van de moordaanslag op vorige week vier Amerikaanse bewakingsmedewerkers opgepakt te krijgen, is het Amerikaanse leger overgegaan tot het belegeren van de Iraakse stad Fallujah. Bij aanvallen eerder vandaag kwamen in deze stad zeker zestig Irakezen om het leven en vielen er meer dan 130 gewonden. Doordat de Amerikanen de stad hermetisch hebben afgegrendeld, is er intussen een groot tekort aan voedsel en medicijnen ontstaan, dat een woedende bevolking tot gevolg heeft. De toegangswegen blijven volgens de Amerikanen hermetisch afgesloten.

Aanval op moskee: minstens veertig doden
Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden eerder vandaag in Fallujah een. Waarschijnlijk zijn er zeker veertig mensen om het leven gekomen. Mariniers vroegen luchtsteun toen er vanuit de moskee op hen werd geschoten, verklaarde een officier. Een Cobra-helikopter schoot een raket af op de moskee, waarna een gevechtsvliegtuig een lasergeleide bom af wierp. Vijf Amerikanen raakten gewond. Kort na de aanval werd in Fallujah een Amerikaanse marinier doodgeschoten.

Elders in het land vielen ook veel doden. Bij een protest tegen de Amerikaanse bezetting in de stad Kirkuk werden tien Irakezen doodgeschoten. Ook in andere steden waren vandaag bloedige rellen tussen Irakezen en coalitietroepen. Bij een grote aanval van Iraakse guerrilla’s in Ramadi kwamen zeker twaalf Amerikaanse mariniers om het leven en raakten er twintig gewond geraakt. De aanval in de stad ten westen van Bagdad vond dinsdagavond plaats. Tientallen Irakezen vielen de mariniers aan bij het paleis van de gouverneur van Ramadi.

'VS gaan leger van al-Sadr vernietigen'
"De Amerikaanse strijdkrachten hebben zich de vernietiging van het Mahdi Leger van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr tot doel gesteld"", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Volgens de Amerikanen is de geestelijke, zeer populair onder de Irakezen en van grote invloed, verantwoordelijk voor het oplaaiende geweld.

Er werd al bekend dat door een Iraakse rechter een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen al-Sadr. De Amerikanen zien hem steeds meer als een potentieel gevaar voor de door de Amerikanen geplande vreedzame machtoverdracht op 30 juni. Volgens Bush ondermijnt al-Sadr de opmars van de democratie in het Arabische land. Zo zei hij vandaag op een dreigende toon: "We kunnen dat niet langer toestaan.