Birmese junta laat oppositieleidster vrij

ChrisJX
De militaire junta van Birma heeft gisteren laten weten dat de oppositieleidster Aung San Suu Kyi zal worden vrijgelaten. Suu Kyu zit sinds vorig jaar mei gevangen, nadat ze al eerder verscheidene malen in de gevangenis zat en lange tijd onder huisarrest stond. De gevanghouding van de vrouw geldt als een politieke maatregel.

In een interview met de Thaise televisie liet minister van Buitenlandse Zaken Win Aung weten dat Suu Kyi nog voor 17 mei, de dag waarop een nationale conferentie over de nieuwe grondwet begint, in vrijheid zal worden gesteld. Een exacte dag voor de vrijlating van de voormalige winnares van de Nobelprijs voor de vrede wilde de minister niet noemen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International worden in Birma zo'n 1.400 politieke tegenstanders gevangen houden. De huidige regering greep in 1988 de macht en schreef in 1990 verkiezingen uit die werden gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi. De junta weigerde de uitslag echter te erkennen.