Poolse premier Miller treedt af

Jorrit (Flem)
De Poolse premier Leszek Miller zal op 2 mei 2004 ontslag nemen, zo maakte hij vrijdag, na de EU-top, bekend. 's Ochtends hadden 27 parlementsleden zich van Millers SLD (Democratische Linkse Alliantie) afgescheiden, zij zeiden de regering alleen te steunen als Miller zou aftreden.

"Ik heb besloten om het nu openbaar te maken om de formatie van een nieuwe regering gemakkelijker te maken", aldus Miller op een persconferentie. Hij zei ook te willen wil voorkomen dat door de regeringscrisis de voorbereidingen voor de toetreding van Polen tot de EU in gevaar komen. Daarom treedt hij pas op 2 mei, de dag nadat Polen zal toetreden tot de Europese Unie, af.

Miller werd de laatste tijd steeds minder populair en de afgelopen week werd bekend dat slechts tien procent van de bevolking nog achter de premier stond. Dit komt vooral door de verscheidene corruptieschandalen waarin hij verwikkelt is, maar ook de steun aan de Amerikanen in de Irak-oorlog maakte hem niet geliefd bij een groot deel van het Poolse volk.

Aanstaande maandag zal president Aleksander Kwasniewski al gesprekken voeren met politieke partijen over een nieuwe regering. Ook hoopt hij die dag een nieuwe kandidaat-premier bekend te maken, onder andere oud-minister Marek Belka wordt hierbij genoemd. De president zei geen grote wijzigingen in het beleid te verwachten, omdat er geen andere alternatieven zijn. "Polen heeft behoefte aan stabiliteit en voorspelbaarheid", aldus het staatshoofd.

Leszek Miller
Leszek Miller