NPK niet bij sjeik Yassin herdenking

Rob (R@b)
Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) trekt zich terug van de manifestatie die morgenmiddag op De Dam in Amsterdam plaats zal vinden. Daarbij zal de door Israël omgebrachte Sjeik Ahmad Yassin herdacht worden. Volgens het NPK is dit echter een verandering van het oorspronkelijke thema. Het NPK had de manifestatie bedoeld als de Dag van het Land, waarbij de bouw van de Apartheidsmuur centraal zou staan.

Volgens het NPK hebben echter de Arabisch Europese Liga (AEL) en de Internationale Socialisten het thema gewijzigd in een herdenking voor de gedode Hamas-leider.


Aan de manifestatie doen ook het Kommittee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) en het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (Emcemo) mee. Niet bekend is of zij zich eveneens hebben teruggetrokken. Op de website van de AEL staan zij nog wel als ondersteuners van de herdenking vermeld.

De AEL, die de organisatie nu naar zich toe lijkt te hebben getrokken, schrijft op haar website onder meer: ''De liquidatie van Sheikh Ahmed Yassin door de zionistische entiteit moet krachtig veroordeeld worden als een oorlogsmisdaad. Een veroordeling van de moord op Yassin door regeringsleiders is niet voldoende. Wij eisen dat de zionistische entiteit een onmiddellijk en volledig einde maakt aan de bouw van de Apartheidsmuur en de bezetting van Palestina.''