GL pleit voor verbod gedwongen huwelijken

Bart (veekeend)
GroenLinks gaat pleiten voor een verbod op gedwongen huwelijken. De partij is van mening dat een dergelijk verbod niet alleen voor moslims maar voor iedere inwoner in Nederland moet gaan gelden. Dat zegt de partij in een notitie over integratie, dat afgelopend dinsdag werd gepresenteerd.

GL-fractievoorzitter Halsema zegt dat een dergelijk verbod al geldt in omliggende landen en in Turkije en Marokko. Daarom zou het ook prima in Nederland kunnen. Om de integratie beter te laten verlopen, wil GroenLinks meer geld steken in deze problematiek, om zo allochtonen meer kansen te geven. Volgens Halsema integreren ze dan beter. Ze is van mening dat dat niet kan, wanneer er alleen maar wordt bezuinigd.

De meeste gedwongen huwelijken zijn zogenaamde importhuwelijken. Vaak halen allochtonen, met name Turken en Marokkanen, hun parteners uit het buitenland. Cijfers laten zien dat de afgelopen jaren het aantal importhuwelijken fors is gestegen.

De mening van GroenLinks strookt met de conclusie van de commissie-Blok, waarin partijlid Ineke van Gent zat. De commissie-Blok was van mening dat importhuwelijken geen belemmering vormden voor de integratie. De commissie bepleitte destijd niet voor een harder beleid voor de instroom van migranten.

Onderzoek van het CBS wijst uit dat maar liefst tachtig procent van de tweede generatie Turken en Marokkanen kiest voor een huwelijkskandidaat uit het herkomstland van de ouders. Volgens CBS-beleidsmedewerker J. Latten neemt de omvang van de generatie huwbare twintigers flink toe, waardoor op korte termijn een aanhoudende stroom huwelijksmigranten uit deze landen valt te verwachten. De laatst bekende cijfers vind je hieronder in het overzicht.

Partners uit buitenland 2002
Land van herkomstAantal
Turkije3.000 +
Marokko3.000 +
Suriname1.000 +
Voormalige USSR+- 990
USA+- 750
Polen+- 550
Thailand+- 530
Voormalig Joegoslavië500 +
Indonesië500 +
Duitsland+- 300


In tegenstelling tot de PvdA (en de VVD) eerder vandaag is GroenLinks niet van plan om de onderwijsvrijheid ter discussie te stellen. Wel wil de partij een acceptatieplicht invoeren. Als ouders de grondslag respecteren, mag de school een kind niet weigeren met een beroep op de identiteit, zo laat de partij weten.