Na VVD, nu ook PvdA kritisch over artikel 23

Bart (veekeend)
Het grondwetsartikel 23 moet hoognodig op de schop. Nadat de VVD dit een tijd geleden al aankaartte, is nu ook de PvdA de mening toegedaan dat het artikel, dat de vrijheid van onderwijs regelt, moet worden herzien. Deskundigen lieten aan dagblad Trouw weten dat scholen die onverdraagzaamheid doceren keihard moeten worden aangepakt. Momenteel is het kabinet nog in conclaaf om een standpunt over het bijzonder onderwijs te vormen.

Het wetenschappelijke bureau van de Pvda, de Wiardi Beckmanstichting, zal binnenkort met een rapport komen waarin twee onderwijssociologen stellen dat de stichting van scholen die niet de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving niet onderschrijven bemoeilijkt moet worden. De twee onderwijssociologen, dr. S. Karsten en prof. W. Meijnen van de Universiteit van Amsterdam, zijn van mening dat de emancipatie van moslimkinderen via aparte scholen niet opgaat.

Ze constateren dat de islamitische scholen in tegenstelling tot vroeger de christelijke zuilen met name worden bevolkt door achterstandskinderen. "Om een tweedeling tussen rijke, witte scholen en allochtone achterstandsscholen te voorkomen, moet het scholen worden verboden te selecteren via etniciteit en inkomen", zegt Karsten in Trouw.

Wanneer de PvdA de visie van de sociologen overneemt, betekent dit een verschuiving in de richting van de VVD. Kort geleden was de VVD nog woedend op de Pvda, vanwege het intrekken van de steun die de PvdA zou geven aan de VVD-motie van Ayaan Hirsi Ali, voor een onderzoek naar de mogelijkheden om het islamitische onderwijs te beperken. De PvdA was het toen bij nader inzien niet eens met het feit dat schoolbestuurders de Nederlandse nationaliteit moeten hebben. Tevens wilde de PvdA dat de nieuwe eisen voor op te richten religieuze scholen, worden uitgebreid naar alle scholen, dus ook de openbare en reeds bestaande scholen.

Ook de Tilburgse hoogleraar P. Zoontjens is van mening dat de Grondwet moet vastleggen dat de onderwijsinspectie kan ingrijpen wanneer op een school onverdraagzaamheid wordt uitgedragen. Zoontjens merkte daarbij op dat het debat over artikel 23 te lang is gemonopoliseerd door de christelijke partijen. Hij is van mening dat de vrijheid van meningsuiting de basis voor het onderwijsbestel te laten zijn, in plaats van de godsdienstvrijheid.

_
Vandaag zal het kabinet met een standpunt komen omtrent artikel 23.