Brandweerkazerne gaat in vlammen op

Astrid (lizardtattoo)
Het brandweerkorps in Den Ilp, Noord Holland, moest gisteren uitrukken om hun eigen uitvalsbasis te blussen. De kazerne is dermate verwoest, dat deze voorlopig niet gebruikt kan worden.

Direct nadat een brandweerman, die in de garage aan het werk was, de brand ontdekte, werd de bluswagen naar buiten gereden en werd met blussen begonnen. Vanwege de rookontwikkeling werd de omgeving ruim een uur afgezet en bewoners werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Uit de dakplaten is asbest vrijgekomen.

De brandweer gebruikt slechts een deel van het pand. Op de eerste etage schuin boven de kazerne was een hennepkwekerij in gebruik. Daar stonden volgens de politie enige tientallen bakken met planten. Er wordt een onderzoek naar de kwekerij ingesteld.

Brandweerman Marcel de Wit: "Dit is het allerergste wat je als brandweerman kan overkomen. Dat je je eigen kazerne moet blussen. Via de pieper hoorde ik al dat de omliggende korpsen werden ingeschakeld en dat een hoogwerker op weg was. Dan weet je als brandweerman wel genoeg, dan is het gewoon over. En het is nog erger dan ik dacht. Dit konden we dus net niet gebruiken, we hadden net de hele kantine verbouwd."

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.