Europese Unie geeft Microsoft flinke straf

Bob (sop)
Logo MicrosoftDe Europese Unie heeft ingestemd met het besluit van de Europese Commissie om Microsoft een boete op te leggen voor een te grote monopoliepositie. Binnen twee weken zal de Europese Commissie de hoogte van de boete meedelen aan Microsoft, waarschijnlijk wordt dat een bedrag tussen de 100 miljoen en de 1 miljard dollar. Naast de boete wil de Europese Commissie Microsoft dwingen om Windows niet meer gebundeld met de Windows Media Player uit te leveren. Er zou in ieder geval een gebundelde en een ongebundelde versie van het besturingssysteem moeten komen, om zo een eerlijke concurrentiepositie van Realnetworks en Apple Quicktime af te dwingen.


Microsoft krijgt nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het Europese Hof in Luxemburg, die zal vermoedelijk dan nog drie jaar nodig hebben om een uitspraak te kunnen doen. In de tussentijd zou Microsoft kunnen vragen of de eis van de Europese Commissie kan worden opgeschort tot de uitspraak in het hoger beroep. Waarschijnlijk zal het Hof daar geen gehoor aan geven.

Microsofts beste kaarten liggen waarschijnlijk in een schikking met de Europese Commissie, daar is Microsoft volgens woordvoerder Tom Brookes, nu ook nog steeds volop mee bezig.