Duits wordt makkelijker

Peter (The_Duce)
bagoas had ons via de de nieuws-submit te melden:

Altijd al moeite gehad met de ingewikkelde naamvallen en zinconstructies van onze oosterburen, je kan voortaan iets geruster slapen want het Duits spreken wordt steeds eenvoudiger. Tot deze conclusie zijn Duitse taalwetenschappers gekomen. Reden is het feit dat bij het spreken de dikwijls ingewikkelde grammaticale regels en naamvallen niet meer zo nauw worden genomen. "De bandbreedte van wat in de maatschappij aanvaard wordt, groeit", noemde Ludwig Eichinger, directeur van het Instituut voor de Duitse taal, het tijdens een driedaags congres in Mannheim.

In Mannheim buigen zich momenteel een kleine vijfhonderd taalexperts uit 25 landen over de vraag "hoeveel variatie de Duitse standaardtaal verdraagt". Oorzaak voor de verloedering van de Duitse taal zou de invloed van de televisie zijn. Zo komt het dat in de spreektaal steeds meer zinnen opduiken waarvan de woordvolgorde volgens de officiële taalregels 'verkeerd' is. Bijvoorbeeld: "Ich ess'jetzt noch einen Kuchen, weil ich habe Hunger". Het laatste deel moet "weil ich Hunger habe" zijn.

Men verwacht dat de 'flexibiliteit' in het gesproken Duits ook zijn invloed zal hebben op de geschreven taal. De bijbel van de Duitse taal, Duden, neemt al steeds meer woorden en wendingen op die door de spreektaal zijn beïnvloed.