Energiemedewerker hielp hennepkwekers

Rob (R@b)
De Telegraaf meldt vandaag dat leden van het twintig man sterke landelijke fraudeteam van energieleverancier Eneco op grote schaal actief zouden zijn bij het helpen van hennepkwekers. Ze zouden support verlenen aan het omzeilen van de meter en het illegaal aftappen van het energienet.

In Rotterdam is in ieder geval al één Eneco-medewerker van het fraudeteam aangehouden. De gearressteerde fraudecontroleur zorgde volgens justitie onder meer voor het aftappen en omleiden van de stroom voor illegale hennepkwekerijen. Direct na de aanhouding deed de politie huiszoekingen op de fraudeafdeling van het kantoor van Eneco in Rotterdam en in de woning van de verdachte. Volgens justitie is de man bij meerdere zaken betrokken. Hij wordt morgen voorgeleid.

Voor het kweken van wietplanten is veel stroom nodig omdat dit vrijwel altijd onder zware assimilatielampen van 400- of 600 watt per stuk gebeurt. Omdat een bijzonder hoge stroomnota voor de politie aanwijzing kan zijn dat er iets niet in de haak is, doen beroepsmatige kwekers er alles aan het werkelijke stroomverbruik te verhullen. Volgens ingewijden gebeurt dit onder meer door medewerkers van energiebedrijven, die bijvoorbeeld de meter onklaar maken of stroomaftappingen mogelijk maken of valse verzegelingen op hoofdmeterkasten aanbrengen. De medewerkers van de energiebedrijven laten zich hiervoor goed betalen.


Zogenoemde kweeklamp

In een reactie aan het ANP laat Eneco weten dat het de fraudecontroleur heeft geschorst. Het bedrijf wil eerst het onderzoek afwachten, voordat een beslissing wordt genomen over ontslag. Een zegsman van Eneco spreekt berichten tegen dat meer medewerkers hebben geknoeid met meters en samenwerken met hennepkwekers. Het antifraudeteam screent volgens de woorvoerder zijn werknemers uitgebreid voordat ze worden aangenomen.