Meer klachten misbruik RK-kerk

Rob (R@b)
calvobbes herschreef en meldde via de nieuws-submit:

In 2002 zijn er bij Rooms-Katholieke Kerk meer klachten over seksueel misbruik binnen gekomen dan de jaren ervoor. Tussen 1998 en 2003 waren dat er in totaal 32; 12 daarvan werden er in 2002 ingediend. Dit blijkt uit het rapport dat de Nederlandse bisschoppen hebben ingediend bij hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek aan Rome.

De oorzaak van dat verschil wordt door de bisschoppen gezocht in de publiciteit over seksueelmisbruik bij kerken over de hele wereld en dan met name in de Verenigde Staten. Minder dan de helft van de klachten tussen 1998 en 2000 werden gegrond verklaard. Hoeveel klachten in de jaren daarna gegrond werden verklaard kon een woordvoerder van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap dinsdag niet vertellen.

In 1995 richtten de bisschoppen en de hogere oversten van religieuze instituten de instelling hulp & recht op, om de klachten te onderzoeken. Daarbij willen ze hulp bieden aan zowel het mogelijke slachtoffer als de mogelijke dader.

Daarmee wil de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk een situatie zoals in Amerika voorkomen. Daar kwam de positie van de kerken enkele jaren geleden in het gedrang toen bekend werd dat veel priesters pedofiel waren en beschermd werden door de bisschoppen. Toen daar eenmaal één zaak bekend werd gemaakt volgden er al snel veel meer.