DNA moet 'wreker van Zuuk' ontmaskeren

Rob (R@b)
calvobbes herschreef en meldde ons via de nieuws-submit:

Een gewelddadig mysterie houd het kleine plaatsje Zuuk (gemeente Epe) al 6 jaar bezig. Wie is diegene die het dorpje al al die jaren met terreur in zijn greep houdt? DNA onderzoek heeft justitie een stapje dichterbij de oplossing gebracht, uit sporenonderzoek zou blijken dat de dader een vrouw is.

Als je één van de 350 inwoners van Zuuk bent die nog nooit slachtoffer is geworden van vernieling, doorgesneden remleidingen, een bedreiging of zelfs brandstichting, dan heb je mazzel. In de 6 jaar dat de terreur aanhoudt is bijna iedereen in het dorp al eens slachtoffer geworden.

Alle misdrijven zijn te herleiden tot de 42 jarige veerhouder Gerrit Bosch. Eerst was alléén hij de klos maar daarna werden ook mensen uit zijn omgeving, werk, sportvrienden of kennissen het slachtoffer. Zelfs mensen die alleen maar met Bosch praatten konden dezelfde dag of binnen een week op een wraakactie rekenen. Ondanks de vele aanslagen en dreigbrieven wist de politie tot nu toe nog steeds niet achterhalen wie de dader is. Ook al gonsde het van geruchten in het kleine dorp.

Het begon allemaal in 1998 met de echtscheiding van, de toen 35-jarige, Bosch. Hij zou indertijd een liefdesaffaire hebben gehad met zijn 15-jarige buurmeisje, tevens oppas. Niet lang daarna verschenen de eerste boodschappen in graffiti op muren: 'Gerrit Bosch is een pedofiel' was te lezen op diverse schuren in de buurt. Vanaf toen werd iedereen die iets met Bosch te maken had lastig gevallen.

Zelfs nauwe contacten konden al een gevaar opleveren. Afgelopen september werd het rieten dak van een huis in brand gestoken. De brand werd net op tijd ontdekt en de familie kon op tijd het huis ontvluchten. Mogelijke motief, één van de bewoners had tijdens het 'Zuuker feest' met Bosch gepraat. Ook Bosch zijn tandarts is het slachtoffer geworden van brandstichting. In augustus werd zijn auto in brand gestoken.

Het enige bruikbare spoor wat de politie tot nu toe heeft gevonden is wat DNA materiaal waaruit zou blijken dat de dader een vrouw is. Daarmee staan een ex-minnares, zijn ex-vrouw en haar familie hoog op het lijstje van verdachten. Bosch zelf werd ook al regelmatig beschuldigd van de misdrijven maar lijkt door de vondst van het DNA buiten schot te blijven.

Nu justitie een spoor heeft gaan ze over tot grootschalig DNA onderzoek. Dat is het enige spoor wat nog ergens heen zou kunnen leiden, zelfs beloningen van politie (5.000 euro) en verzekeraar Univé (10.000 euro) hebben niet geholpen. Ze gaan nu het gevonden DNA vergelijken met het DNA van vrouwen die een band hebben (gehad) met Bosch in de hoop de daarmee de dader te vinden.

Naast het vrijwillige DNA onderzoek worden de vrouwen ook verzocht mee te werken aan een schrijftest. Zo zou de politie kunnen onderzoek wie de schrijver is van de dreigbrieven.

Dat DNA onderzoek wordt verwelkomd door het hele dorp ''Eindelijk komt de oplossing in zicht'', verzucht een boerin, die het slachtoffer is geworden van brandstichting. ''Wat mij betreft komt het veel te laat. We leven hier al jaren in angst en onzekerheid, het is nauwelijks meer te doen. Als ik zelf word opgeroepen? Ja, dan doe ik mee. Geen probleem. Alles is ondergeschikt aan het oplossen van deze idiote zaak.'' De vrees zit er dan ook goed in bij de bewoners. In een uitzending van NOVA van vrijdag vertelde een vrouw dat ze elke avond als ze haar kinderen naar bed bracht hoopte dat ze de volgende dag nog wakker zou worden.

Wanneer de uitslag van het DNA onderzoek bekend wordt is niet bekend.