Transseksuelen nog niet naar de Olympische Spelen

Nolius
Transsekselen zijn voorlopig nog niet welkom op de Olympische Spelen. Het Internationaal Olymisch Comité (IOC) sprak gisteren in Athene over het onderwerp maar voorzitter Jacques Rogge realiseerde zich dat het dagelijks bestuur van het IOC er nog niet in is geslaagd het onderwerp echt bespreekbaar te maken. "Het was voor Patrick Schamasch (medisch directeur IOC) en mijzelf een zware discussie," gaf Rogge aan. "We hebben geprobeerd een moeilijk medisch probleem uit te leggen. Mijn collega's begrepen het niet allemaal en dat is niet verwonderlijk want ze hebben niet zoals ik medicijnen gestudeerd. We zullen beter ons best moeten doen om de mensen duidelijk te maken waar het precies om gaat. Eveneens om de angst weg te nemen."

Schamasch is er voorstander van transseksuelen een aantal jaren na de operatie toe te laten. Tot 1999 liet het IOC geslachtscontroles uitvoeren, maar deze onderzoeken werden voor de Olympische Spelen van Sydney geschrapt.

Het IOC gaat nu alle regels opnieuw gaat opstellen. "We zullen met de atletencommissie gaan praten," zei de Belg Rogge. "Zelfs voor mij is dit onderwerp gecompliceerd. En voor iemand zonder medische opleiding is het nog moeilijker."