Zelfmoordaanslag in Jeruzalem

Ingrid (Phoenixx)
Bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem zijn tenminste zeven buspassagiers om het leven gekomen toen een man zichzelf opblies tijdens het spitsuur. Meer dan 50 personen raakten gewond, van wie 11 er ernstig aan toe zijn. De aanslag vond zondagochtend om 8:30 uur plaats. Zondag is de eerste dag van de Israëlische werkweek.

Hester MaijDe aanslag werd opgeëist door de Al Aqsa Maryrs Brigade, een afsplitsing van Yasser Arafats Fatah beweging. De aanslag was een reactie op de Israëlische aanval in Gaza op 11 februari, waarbij 12 Palestijnen omkwamen tijdens een vuurgevecht. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erakat nam afstand van de aanslag: "Wij veroordelen deze aanslag en sporen de V.S. en de andere leden van het Kwartet (Rusland, EU en VN) aan om alles in het werk te stellen het vredesproces nieuw leven in te blazen en het weer op de rails te zetten", waarmee hij refereerde naar de "road map" voor vrede in het Midden Oosten.

Ook de Palestijnse eerste minister Ahmed Qorei gaf een verklaring af waarin hij stelde dat dergelijke akties het hogere Palestijnse belang niet dienen en direkt een halt moeten worden toegeroepen.