Homoweigerende ambtenaar mag blijven

Rob (R@b)
De vrouwelijke ambtenaar van de gemeente Leeuwarden die weigert om homo's te trouwen mag toch tot 2015 in dienst blijven als buitengewoon huwelijksambtenaar. De vrouw, Nynke Eringa-Boomgaardt, werd in 2001 door de gemeente ontslagen omdat ze wegens haar geloofsovertuiging weigerde homoparen te huwen. De rechtbank in Leeuwarden draaide dat besluit dit jaar echter terug en oordeelde dat zij niet ontslagen had mogen worden; er waren bij het ontslag procedurefouten gemaakt.

Leeuwarden heeft nu een nieuw trouwbeleid gemaakt dat stelt dat zittende trouwambtenaren, ondanks gewetensbezwaren, tot 2015 huwelijken mogen voltrekken. Trouwambtenaren die na de invoering van het homohuwelijk zijn aangenomen, kunnen echter géén beroep doen op gewetensbezwaren.

Saillant detail is dat de nieuwe burgemeester van Leeuwarden, Geert Dales, in 2000 als wethouder in Amsterdam zei dat alle ambtenaren homohuwelijken moeten voltrekken. De gerefomeerde Eringa-Boomgaardt zal op uitnodiging van Dales onder het genot van een kopje koffie over haar gewetensbezwaren uitleg komen geven.