Mogelijk Amerikaanse bases in Oost-Europa

Joost (JvL)
Militaire experts uit Amerika reizen deze week naar Polen, Bulgarije en Roemenië om te bekijken of er daar mogelijk Amerikaanse militaire bases komen. De Verenigde Staten is namelijk van plan om wereldwijd haar militaire structuur te vernieuwen.

Het Pentagon is sinds vorig jaar al bezig met dergelijke plannen. Zo is het de bedoeling om bestaande legereenheden in Europa te ontbinden en enkele bases uit de tijd van de Koude Oorlog in Duitsland op te heffen. In plaats daarvan wil Amerika kleinere, meer gelimiteerde operaties op touw zetten in Oost-Europa om zo dichter bij het Midden-Oosten en Azië te kunnen komen.

De nieuwe operaties betreffen geen bases zoals deze in het verleden werden opgezet in Duitsland. Een reguliere basis betrof daar normaliter een kazerne waar soldaten met hun gezinnen voor jaren achtereen bleven wonen. De nieuwe lokaties die Amerika voor ogen heeft voor de plaatsing van troepen zijn kleinschaliger, bestaan korter en worden in samenwerking met het gastland opgezet en onderhouden.

De grotere bases in Duitsland zullen overigens gewoon blijven bestaan, er zal dit jaar al worden begonnen met het opheffen van de bestaande bases. Verwacht wordt dat de werkzaamheden tot ongeveer 2010 duren. Er zijn op dit moment in Duitsland zo`n 80.000 Amerikaanse troepen gelegerd.