G7: 'goedkope dollar schaadt wereldeconomie'

Hannah (Ischa)
De rijkste landen ter wereld, verenigd in de G7, hadden dit weekend een bijeenkomst in Florida. Zij spraken zich uit over de gevolgen van de goedkope dollar op het herstel van de economie wereldwijd. Met hun uitspraak hopen ze de val van de dollar-koers een halt toe te kunnen roepen.

De G7 ergert zich al langer aan de lage koers van de dollar, in vergelijking tot de euro.
Europese producten beginnen langzamerhand onbetaalbaar te worden, wat het economisch herstel niet ten goede komt.

De Amerikaanse minister van Financiën John Snow, gastheer van de bijeenkomst , had de koers van de dollar niet bepaald op zijn agenda staan.
De Amerikaanse regering is juist tevreden over de goedkope dollar, omdat die de Amerikaanse export bevordert. Deze stimulans heeft Amerika hard nodig voor de Amerikaanse handelsbalans.
Op de vorige top hadden de ministers van Financiën nog verklaard dat ze streefden naar "meer flexibele wisselkoersen". Sindsdien is de euro met twaalf procent gestegen ten opzichte van de dollar.

Nu erkennen alle G7-leden dat een "chaotische wisselkoersbewegingen ongewenst zijn voor economische groei".
Onder druk van de VS is daaraan toegevoegd dat "meer flexibiliteit gewenst is in landen die die flexibiliteit nu ontberen." Hiermee doelen de ministers vooral op China, dat de koers van de yuan in hun ogen kunstmatig laag houdt. Producten uit China zijn hierdoor te goedkoop, menen zij. Dat is volgens de G7 niet alleen slecht voor producenten in de rest van de wereld, maar ook voor de Chinese economie, die het risico loopt oververhit te raken.

Of de uitspraak van de G7 tot een daling van de euro leidt, is niet te zeggen. "Er kan een klein dipje zijn, maar dat is dan van tijdelijke aard", zei een analist tegen persbureau Bloomberg. "Hun eerdere uitspraak wordt weliswaar afgezwakt, maar er wordt niet gedreigd met daadwerkelijk ingrijpen."