Bush ziet zichzelf als 'oorlogspresident'

Vincent (Ali Salami)
pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een zeldzaam lang interview op de Amerikaanse televisie heeft president Bush zichzelf neergezet als een 'oorlogspresident' die terecht gekozen heeft voor een oorlog tegen Irak. Het vraaggesprek vond zondag plaats op de zender NBC, kort nadat uit peilingen was gebleken dat Bush achterligt op zijn mogelijke Democratische tegenkandidaat John Kerry.

Volgens de president heeft hij Saddam Hoessein nooit een dreigend gevaar genoemd, maar zou het te laat zijn geweest als de Verenigde Staten hadden gewacht tot het gevaar te dichtbij was. Hij verdedigde de informatie dat Irak massavernietigingswapens tot zijn beschikking had of deze aan het ontwikkelen was. Toen de journalist zei dat er geen wapens waren gevonden antwoordde Bush: "Wat niet fout was, was het feit dat hij de mogelijkheden had om een wapen te maken." De wapens zouden vernietigd, verplaatst of verborgen kunnen zijn, aldus de president.

Het komt niet vaak voor dat Bush lange televisieinterviews geeft. Meestal blijft het bij het beantwoorden van één of twee vragen. Zelfs dan tolereert de president de onderzoekende manier van het stellen van vragen zoals die zondag in het programma 'Meet the Press' plaatsvond niet.