VS: Kerry wint weer voorverkiezingen

Marijke (Mini_rulez)
Amerikaanse verkiezingenGisteren heeft de Democratische presidentskandidaat John Kerry de voorverkiezingen in de staten Washington en Michigan gewonnen. Dat brengt het totaal van staten waar Kerry gewonnen heeft op elf. Daarmee heeft Kerry een grote voorsprong op Howard Dean.

De uitslagen:
Washington
John Kerry49%
Howard Dean31%
Dennis Kucinich8%
John Edwards6%
Wesley Clark4%
Michigan
John Kerry52%
Howard Dean17%
John Edwards13%
Wesley Clark7%
Dennis Kucinich3%


De toekomst
Vandaag worden voorverkiezingen gehouden in Maine, dinsdag in Virginia en Tennessee. De voorverkiezingen in deze staten in het zuiden van de VS zijn belangrijk. Het zuiden is in de afgelopen vijftig jaar van cruciaal belang geweest voor de Democraten. Dinsdag zal blijken hoe de senator uit het noordelijke Massachusetts het doet bij de zuiderlingen. Op een verkiezingsbijeenkomst op de universiteit van Nashville, Tennessee, zei Kerry dat hij zich geen zorgen maakt. "Ik denk dat [de regering Bush] zich zorgen moeten maken als ze hier komen en met de mensen praten over de dingen die ze niet hebben gedaan," aldus Kerry.

Uit opiniepeilingen blijkt dat Kerry de huidige president Bush met 50 tegen 45 procent van de stemmen zou verslaan als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Van de andere Democratische kandidaten die nu nog in de race zijn zou Bush het echter wel winnen. Vijftig procent van de ondervraagden gaf aan Bush niet meer als president te willen. 45 procent wil dat nog wel.