'Israel verlegt veiligheidsmuur'

Peter (The_Duce)
De Israëlische regering heeft besloten de veiligheidsmuur langs de Westoever in te korten. De regering lijkt nu toch te zijn gezwicht voor de grote (inter)nationale druk tegen de veiligheidsmuur. Door de inkorting zal de hinder voor de Palestijnen worden verminderd en tevens worden de bezwaren van de Verenigde Staten tegen de muur weggenomen.

Het is de bedoeling dat een aantal lussen rond Qalqiliya en andere Palestijnse dorpen worden geschrapt. Zo worden deze dorpen niet van de rest van de Westoever afgesneden. Door de aanpassingen is de totale lengte van het hek 600 kilometer geworden in plaats van de begrote 700 kilometer.

Als Israël de plannen niet had aangepast, was dit gebied alleen bereikbaar via een militaire post. De bevolking zou dan grote moeite hebben gehad met het bereiken van het werk, school of medische voorzieningen. Verder is Israël van plan het aantal controleposten te verminderen zodat de Palestijnen gemakkelijker bij hun velden kunnen komen.

Het besluit om de loop van de veiligheidsmuur te wijzigen is mede op verzoek van het Israëlische hooggerechtshof genomen. Het hof heeft erin toegestemd bezwaren te behandelen van Israëlische burgerrechtenactivisten tegen delen van de muur die uitsteken in Palestijns gebied.