'Meer files door nieuwe maatregelen'

Reya
De nieuwe fiscale maatregelen voor auto's, die 1 januari dit jaar in zijn gegaan, veroorzaken nog meer files. Dat is de conclusie van een gezamelijk onderzoek van het Centraal Planbureau, de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat en het Milieu- en Natuurplanbureau. Voornamelijk de ochtendspits zal flink drukker worden volgens de studie, de files in de ochtend zullen met negen procent stijgen.

De nieuwe maatregelen zijn geïntroduceerd om het woon-werkverkeer minder duur te maken, en om minder regelgeving omtrent het autoverkeer te scheppen. Alhoewel de maatregelen qua wegverkeer slechts een geringe stijging van 1,7 procent opleveren, zal de kans om in een file te komen staan meteen met zes procent stijgen. 's Ochtends zal dat dus zelfs met negen procent stijgen.

De instanties wijzen er wel op dat de stijgingen mogelijk pas over tien jaar volledig zijn voltrokken. Ook bestaat er nog een zekere onzekerheidsfactor op hoe werkgevers hierop reageren. Daarnaast zouden lagere reiskosten ook het effect kunnen hebben dat mensen verder van hun werk af gaan wonen. Dat zou opnieuw een stijging kunnen inhouden. Deze zou zich echter pas op een zeer lange termijn voltrekken.